Get Adobe Flash player

Funkcionalna diagnostika

Izvajalka: Tina Simić,dipl.ing.rad.

Naročanje na telefon: 07/ 81 61 500 ali 07/ 81 61 543

e-mail:    Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Denziometrija je najsodobnejša metoda za merjenje mineralne kostne gostote (MKG).
Preden se kost zlomi, osteoporoza ne povzroča nobenih težav, zato jo imenujemo tudi tiha bolezen. Edini način, da jo pravočasno odkrijemo in zdravimo, je merjenje mineralne kostne gostote. Metoda spominja na rentgensko slikanje, je neboleča in neinvazivna preiskava. S to meritvijo odkrijemo osteoporozo pred pojavom zlomov in napovemo, kakšna je nevarnost zloma. S ponovnimi meritvami ocenimo izgubo kostne mase v določenem časovnem intervalu ali pa spremljamo učinek zdravljenja osteoporoze.
Pred opravljanjem merjenja kostne gostote posebne priprave niso potrebne. Priporoča se, da pred merjenjem odstranite nakit in kovinske dele oziroma ne nosite oblačil, na katerih so kovinski deli.

 

 

Izvajalka: Valentina Janežič, dipl. med.s.

Naročanje na telefon: 07/ 81 61 500 ali 07/ 81 61 509
e-mail:   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

Dopler - ultrazvočno merjenje gleženjskega indeksa je osnovna presejalna preiskava, s katero odkrivamo aterosklerozo spodnjih okončin.
Je razmerje med vrednostjo sistoličnega krvnega tlaka na arterijah stopala oz. na gležnju in sistoličnega krvnega tlaka na nadlakti, ki ju izmerimo z Dopplerjevo ultrazvočno napravo.
Preiskava poteka v ležečem položaju, preiskovančeve noge so gole. Pomembno je, da preiskovanec pred preiskavo počiva (sedi) vsaj 10 minut.
Preiskava je povsem neboleča, neinvazivna in nenevarna, traja približno 15 minut.


Holter 24-urno merjenje krvnega tlaka omogoča kontrolo urejenosti krvnega tlaka tako podnevi kot tudi ponoči.
Aparat za 24-urno merjenje krvnega tlaka je sestavljen iz manšete in gumijaste cevi, ki je povezana z monitorjem, ki se napaja z baterijami. Aparat meri krvni tlak podnevi vsakih 30 minut, ponoči pa vsakih 60 minut. Pri merjenju ostane manšeta napihnjena do 50 sekund, če meritev ni uspešna aparat samodejno ponovi meritev. Med meritvijo mora nadlaket mirovati, roka mora biti iztegnjena v komolcu. Aparat ostane navezan tudi ponoči. Aparata ne smemo zmočiti. Med nošenjem aparata opravljajte običajne aktivnosti. Le v nujnih primerih lahko sami snamete aparat, sicer se pa zglasite v ambulanti 24 ur potem ko ste dobili aparat.
Na dan preiskave se udobno oblecite (široka srajca ali pulover). Ob prevzemu aparata boste dobili navodilo za ravnanje z aparatom in dnevnik.


Samoplačniške cene za:

- Holter                  - 17 evrov
- Dopler                   - 8 evrov
- Denziometrijo   - 25 evrov

Zadnjič posodobljeno (Petek, 06 Julij 2018 10:42)